A Vitalaqua Kft

null

Cégünk kisvállalkozásként tölti mindennapjait, központja a Lázbérc Tájvédelmi körzetben helyezkedik el, amely Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alá tartozó területen található forrásból palackozza az ásványvizet és mint azt neve és a forrás helye is mutatja, egy természetes hegyi forrásról van szó.  A forrás mészkő vidéken található, mely köztudottan és bizonyítottan kedvező jó minőségű felszín alatti vizek számára. Vizsgálatok során kiderült, hogy a víznyerőhelyünk, igazi “kincset” hordoz magában, hiszen Magyarországon egyedülálló összetétele kiemeli a vetélytársak közül.

Hol is van a Lázbérci Tájvédelmi Körzet?

null

Napjainkban a Bükki Nemzeti Park csaknem az egész Bükk hegységre kiterjed, magába foglalva annak legszebb, természeti értékekben leggazdagabb részeit. A Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe 3 634 hektár, ebből szigorúan védett 683 hektár. A tájvédelmi körzet az Upponyi-hegységben található és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alá tartozik.

A több mint 8 ezer hektáros Lázbérci Tájvédelmi Körzet létét elsősorban a víztározónak köszönheti. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött több, mint 6 millió m3 vízfelület. A leglátványosabb az Upponyi-szoros, amely hazánk egyik legnagyobb méretű és leglátványosabb szurdokszerű völgyszakasza. A szoros karsztosodásra hajlamos mészkövében 25 barlangot tartanak nyilván. Mind a vízfelület, mind a szoros fokozottan védett terület, az ivóvíz tisztaságának megőrzése ugyanis komoly vízvédelmi feladat. A vízben fürdeni nem, de horgászni, csónakázni lehet.

A tájvédelmi körzet jelentőségét tovább növelik a határain elhelyezkedő községekben megtalálható kultúrtörténeti emlékek és a fokozott védelmet élvező Damasa-szakadék. Ez a tájvédelmi körzet a természetjárók kedvelt kirándulóhelye. A védett természeti területek a jelzett turistautakon gyalogosan szabadon látogathatók. Egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a természetvédelmi kezelő időszakosan korlátozhatja. Kerékpárral − a közutakon kívül − csak a külön jelzéssel ellátott turistautakon szabad közlekedni. A látogatást megelőzően ajánlott egyeztetni a terület természetvédelmi kezelőjével.

A Bükk hegység éghajlatának sajátosságait a tengerszint feletti magasság változásai, valamint domborzati viszonyai határozzák meg. Növénytanilag a terület legértékesebb része az upponyi sziklaszoros, kiemelkedő érték a vetővirág, a hegyi ternye, a pongyola harangvirág, az erdélyi nyúlfarkfű, a szürke napvirág és sok más, a bükki sziklagyepekre jellemző növény. Állatvilágának összetételét a Bükk közelsége szabja meg: sok ott fészkelő madár talál itt vadászterületet, különösen a ragadozók faj- és egyedszáma figyelemre méltó. A madarakat a nemzeti park területén körülbelül 100 fészkelő faj képviseli. Előfordul a vándor- és kerecsensólyom, a barna kánya, télen a gatyásölyv, és az uhu. Fontos természetvédelmi probléma a hegységben a túltartott patás nagyvadlétszám, melynek szabályozásában fontos szerepe lehetne a visszatelepülő nagyragadozóknak.